Filtruj według

Rok wydania

Rok wydania

Folow Us

dania z warzyw 17 products.

Wyświetlanie 1-12 z 17 elementów

Aktywne filtry

4.9 42

Pieczenie Jest Proste 1/2021

Jedna gazetka a przepisów na wszystkie posiłki, do tego lekkie, zdrowe i różnorodne.
Na śniadanie zrób musli z owocami, wrapy z serkiem, kanapki z awokado lub upiecz drożdżowy warkocz. Jeśli chwyci cię głód jeszcze przed obiadem, zjedz przekąskę, np. roladki z rukolą, kulki jogurtowe na szpinaku, placki z bobu. Między posiłkami świetna też będzie sałatka np. z komosy ryżowej, z tofu i fasolką czy z kaszą gryczaną.
Na obiad proponujemy makarony: spaghetti carbonara z krewetkami, tagliatelle ze szpinakiem, orecchiette w słodko-pikantnym sosie, lasagne wegetariańskie albo sobę z awokado. Aby zaspokoić preferencje każdego, przygotowaliśmy też dania wegetariańskie (w tym quiche, pieczone warzywa, curry, placki), dnia z ryb (np. okonia, dorsza, łososia, czarniaka, dorady, szczupaka i sandacza), a także potrawy z mięsem.
Na deser, a może podwieczorek, proponujemy coś słodkiego. Napij się mrożonego jogurtu, schrup truskawkowo-karmelowe ślimaczki albo skosztuj słodkiego sushi.

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 3/2021

Nie trzeba mieć zaraz własnej ziołowej grządki w ogródku, by aromatyczna świeża zielenina była stałym składnikiem kuchni, bo mnóstwo ziół można kupić w supermarketach przez okrągły rok. Oprócz tych klasycznych – szczypiorku, pietruszki, koperku oraz ziół śródziemnomorskich: tymianku, bazylii i oregano – dużym powodzeniem cieszy się czosnek niedźwiedzi, kolendra, szałwia.

To właśnie dzięki ziołom powstają wyszukane, aromatycznie potrawy, takie jak ryba w sezamowej skórce z pureé z marchewki ze szczypiorkiem, pieczeń jagnięca z jarzynką tymiankową, pierożki z nadzieniem pietruszkowo-serowym, u uwieńczeniem posiłku może być bazyliowo-miodowe pesto truskawkowe.

W kuchni błyskawicznej idealnie sprawdzi się przepis na letni chłodnik ogórkowy lub zupę groszkową z miętą, podobnie jak makaron z pesto z mięty pieprzowej albo pyszne faszerowane lub zapiekane ziemniaki.

A gdzie miejsce na eksperymenty kulinarne? Kto nie lubi kolendry, w miejsce tej proponowanej w przepisie da inne zioła, dzięki czemu odkryje coraz to nowe wrażenia smakowe.

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 1/2019

Warzywa można przygotowywać na wszelkie możliwe okazje i w każdy znany ludzkości sposób. Ponieważ w takim ogromnie opcji przyda się choć wstępna selekcja, powstał numer pełen inspiracji na dania małe i duże, surowe, pieczone i smażone, z mięsem lub rybą, pikantne i słodkie, wegetariańskie, a nawet wegańskie. Oprócz przystawek, dodatków do dań głównych, zup i sałatek znalazły się też przepisy na potrawy z różnych stron świata oraz osobne działy z faszerowanymi warzywami i słodkimi deserami. Co ważne, do tego zeszytu warto sięgać cały rok, by wybrać dania z produktami, na które właśnie jest sezon. Takie warzywa nie tylko są najsmaczniejsze i najzdrowsze, ale i najmniej kosztują. Dla ułatwienia skorzystajcie z zamieszczonego w numerze kalendarza sezonowego wybranych warzyw i owoców.

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 4/2018

Ten numer to nie tylko zeszyt z niemal setką przepisów na przekąski, to coś więcej, to album z waszych przeszłych i przyszłych podróży! Wertując kartki wte i wewte, udacie się na greckie tzatziki, karczochy z szynką i faszerowane liście winogron; skosztujecie włoskich crostini z kremem z awokado, warzywnego carpaccio, focaccię i panini lub zakochacie się we francuskich koreczkach, tostach i quiche. Po tych frykasach czym prędzej sięgnijcie po składniki na hiszpańskie tapas, pinchitos (marynowane szaszłyki), gazpacho i albóndigas de pollo (klopsiki), bo stąd, gdzie jesteście, już tylko kilka przełożeń kartek i – Meksyk stoi przed wami otworem! Nie ociągajcie się i przygotujcie tortlillę, tacos, nachos i guacamole. Ponieważ podróże męczą, posilcie się mięsnymi i warzywnymi szaszłykami i pitami z Bliskiego Wschodu albo duńskimi smørrebrød, to podobno najlepsze kanapki na świecie. Cóż… niektóre przekąski trudno przypisać jednemu regionowi, czas wymieszał ich składniki i smaki jak my nasze wspomnienia i plany. I dobrze! Nam i kuchni taki ferment służy!

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 3/2018

Celem diet nie powinna być tylko szczupła sylwetka. Ważniejszy jest prawidłowo odżywiony i zdrowy organizm oraz dobre samopoczucie. Ponieważ nie osiągniemy tego bez zbilansowanej diety i odpowiedniej dawki codziennego ruchu, w tym numerze przepisy na niskokaloryczne potrawy przetasowane są z poradami o odchudzaniu i tekstami o zaletach ruchu. Gotowe potrawy nie przekraczają 400 kcal, a są różnorodne i proste do przygotowania. Mamy przekąski, sałatki, dania obiadowe i – niespodzianka – pyszności smażone w woku. Dla zdeterminowanych przygotowaliśmy zaś niskokaloryczny, bo nieprzekraczający 1400 kcal dziennie, tygodniowy plan żywienia. W częściach dotyczących stylu życia oprócz informacji o zaletach i wadach różnych diet znalazły się teksty o najczęściej polecanych formach ruchu: jeździe na rowerze (również stacjonarnym), pilatesie, fitnessie, gimnastyce i jodze, marszach, rolkach i power plate. Lato to bowiem świetny czas, aby zacząć żyć, jak tego pragniemy!

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 2/2018

90 przepisów na warzywa podane na surowo, przygotowane na patelni lub w piekarniku oraz ugotowane i – szczególnie pożądane w maju – grillowane. Nie ma mowy o nudzie, rutynie i miałkich smakach. W zeszycie są potrawy z lokalnych i sezonowych warzyw, jak np. ostra sałatka ze szpinakiem, cebulą i rzodkiewką, racuszki dyniowe, ciasto drożdżowe z jarmużem czy szaszłyki z wołowiny i papryki lub zupa krem z brukwi. Mamy też dania z różnych stron świata: sałatkę hiszpańską i azjatycką, śródziemnomorskie gazpacho, tortille z batatami, quiche z papryką, strudel szpinakowo-grzybowy z sosem borowikowym, bawarską zupę minestrone z grzankami oraz meksykańskie warzywa z grilla… pycha! I zupełne szaleństwo niczym fusion cuisine: tortilla z batatami, curry z kalafiora z orzechami włoskimi, tofu i mleczkiem kokosowym, zupa krem z topinamburu oraz komosa ryżowa z grillowaną cukinią. A do tego małe co nieco: kilka wspaniały warzywnych koktajli oraz przepisy na salsę i konfitury. Smacznego!

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 1/2018

Prawie sto przepisów na potrawy z ziemniaków to zbiór na miesiące gotowania! Zeszyt podzielony jest na cztery działy: przystawki i sałatki, z garnka, z patelni, z piekarnika. W przepisach ziemniaki są gotowane, smażone lub pieczone, a łączy się je z owocami, warzywami, krewetkami, mięsem (cielęciną, jagnięciną, indykiem, kurczakiem, karkówką) i rybami (łososiem, pstrągiem, karmazynem, doradą, dorszem). Są zupy (w tym ziemniaczana), kluski, placki warzywne, zapiekanki oraz przepisy na omlet, tortillę i pikantne ciasto.

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 4/2017

Wykwintne przystawki z ogórka, minipizze z dymką i salami, ziołowe ptysie, tacos, burritos, francuskie rożki, roladki z czerwonej i żółtej papryki, tosty i bagietka smakosza, muffinki owsiano-kukurydziane, pierogi karelskie, marynowane ziemniaki z pstrągiem, faszerowane śliwki w cieście winnym, pita z sałatką z owczego sera, roladki z cukinii, szaszłyki z czarniaka, waniliowy jogurt z papają... i wiele innych smakołyków z sezonowych warzyw i owoców, które łatwo i szybko się przygotowuje. Nie tylko na gorące letnie dni!

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 1/2017

Dla wszystkich głodomorów i pasibrzuchów, i wszystkich lubiących dania kolorowe i wegetariańskie, mięsne, rybne, pieczone, zawijane w ciasto, faszerowane... Słowem same smaczne potrawy, które możecie podać na niedzielny obiad, jako przekąskę lub ciepłą kolację. Zielona zapiekanka rybno-warzywna z serem, parmeńska pizza, kieszonki z ciasta serowego, sola z pomidorami, comber jagnięcy, czerwona kapusta z serem, cebularz, faszerowane bułki czy kacze udka to smakołyki obok których nie można przejść obojętnie. Polecamy wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia!

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 6/2016

Smakołyki, których nie znacie lub takie, które bardzo lubicie, ale nie umiecie zrobić - tym razem są w zasięgu ręki. Wszystkie zebraliśmy w poręcznym formacie książeczki z serii Pieczenie Jest Proste. Prosty gulasz lub pikantny kapuśniak, szybka potrawka z kurczaka, rostbef, pierś kaczki - ogromny wybór dań na specjalne okazje lub na codzienne obiady. Korzystaj z przepisów, gdy masz ochotę stworzyć coś wspaniałego na śniadanie lub wtedy, gdy musisz szybko podać obiad.

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 5/2016

Od hiszpańskiej tortilli po sałatkę, od knedli po gofry, placki, szaszłyki, zapiekanki, zupy - o czym smacznym byście nie pomyśleli, to wszystko można zrobić z ziemniaka! A że właśnie nadszedł czas pieczonego ziemniaka (można w ognisku, można na ruszcie w piekarniku) to i w tym wydaniu Pieczenie jest proste znajdziecie kilka pomysłów na takie ich doprawienie ziołami, że już na sam widok ślinka cieknie! Dodatkowo przepisy na: kurczaka cytrynowego z ziemniakami, ziemniaki zapiekane z serem, ziemniaki z patelni z fasolką, lasagnę, burgundzki gulasz, wachlarzyki ziemniaczane z ananasem, kopytka z sosem jabłkowym... i wiele, wiele innych - smacznego!

Zobacz produkt
4.9 42

Pieczenie Jest Proste 3/2016

Smaczne, lekkie, gotowane, pieczone lub... surowe! Od sałatek po zapiekanki, od przystawek po zupy, fantastyczne dania dla całej rodziny, syte i pożywne, ale też propozycje, które mogą się znaleźć w menu na przyjęciu. Nie czekaj aż minie sezon na nowalijki, tylko zacznij przygodę z gotowaniem już dziś!

Zobacz produkt